fbpx

BREZPLAČNA POŠTNINA PRI NAKUPU NAD 49 € 📦

Kaj so hormonske akne? Vse kar morate vedeti o njih

Na žalost puberteta ni edino obdobje, v katerem se pojavljajo hormonske akne, saj so le te zelo pogoste tudi v odrasli dobi (še posebej pri ženskah). Hormonske akne so pogosta nadloga, s katero se spopada veliko posameznikov, pojavljajo pa se predvsem na bradi, čeljusti in vratu. V boju s temi neprijetnimi izbruhi se lahko znajdemo v različnih življenjskih obdobjih, to pa seveda močno vpliva na našo samozavest. Če ste se znašli v situaciji, ko ste preizkusili že nešteto krem in tretmajev, pa se vam zdi, da nič ne deluje, je morda čas, da se poglobite v razumevanje dejavnikov, ki vplivajo na vaše akne. Morda pa so za vašo problematično kožo krivi ravno hormoni, ki imajo velikokrat ključno vlogo pri pojavu ali poslabšanju aken.

Kaj so hormonske akne in zakaj se pojavijo?

Hormonske akne se pojavijo zaradi delovanja hormonov, predvsem androgenov, ki spodbujajo povečano proizvodnjo olja v lojnicah. Ta presežek olja lahko zamaši pore in ustvari ugodno okolje za rast bakterij, kar vodi v vnetje in pojav aken. Hormonske spremembe so lahko posledica različnih dejavnikov, pomembno pa je tudi poudariti, da so hormonske akne pogosto povezane z genetiko in lahko vplivajo na posameznike v različnih življenjskih obdobjih, ne samo v najstniških letih. Raziskave kažejo, da se z aknami spopada kar 85% najstnikov, ampak se le te mnogokrat nadaljujejo tudi v odrasli dobi (po nekaterih podatkih skoraj pri 50% žensk v dvajsetih letih! V 30. in 40. pa se ta procent nekoliko zniža, ampak so še vedno lahko prisotne).

Akne se drugače klasificira kot kronična vnetna bolezen, ki jo povzroča povečana proizvodnja sebuma, spremenjena keratinizacija kože (luščenje odmrlih kožnih celic), vnetje v koži in razraščanje bakterij (predvsem Propionibacterium acnes) v lasnih mešičkih na obrazu, vratu, prsih in hrbtu.

Vzroki za nastanek hormonskih aken na obrazu

Hormonske akne na obrazu se pri odraslih pojavijo zaradi različnih dejavnikov, ki vplivajo na hormonsko ravnovesje v telesu. Med najpogostejšimi vzroki so hormonske spremembe med: 

   • menstrualnim ciklusom,

   • nosečnostjo,

   • menopavzo,

   • jemanjem hormonske kontracepcije,

   • pri sindromu policističnih jajčnikov,

   • pri povišani ravni androgenov,

   • Inzulinska rezistenca.

  Pri nekaterih ljudeh tudi genetika igra pomembno vlogo pri nagnjenosti k hormonskim aknam (ali pa razvoju hujše oblike hormonskih aken), medtem ko lahko na drugi strani stres, nepravilna prehrana in neustrezna nega kože še dodatno poslabšajo težavo. Dejavniki, ki lahko še dodatno vplivajo na že obstoječe akne so: 

    • Uporaba neustreznih kozmetičnih izdelkov (takšni, ki povzročajo mašenje por).

    • Dotikanje obraza in iztiskanje/praskanje aken.

    • Prekomerno potenje.

    • Prekomerno umivanje in drgnjenje (to odstrani maščobo s površine kože, jo izsuši in tako spodbuja še večjo proizvodnjo sebuma, kar pomeni, da smo dosegli obraten učinek od žejenega).

    • Uporaba preveč agresivnih sredstev, ki nam porušijo kožno bariero (to se zgodi predvsem, ko sami raziskujemo o izdelkih (brez posvetovanja z dermatologom ali drugo, ustrezno usposobljeno osebo) in uporabljamo preveč različnih, jih neustrezno kombiniramo in si tako na koži naredimo več škode, kot koristi)

   V nadaljevanju smo podrobneje opisali najpogostejše vzroke za hormonsko neravnovesje in nastanek hormonskih aken:

   Menstrualni cikel

   Hormonske spremembe, ki se pojavijo med menstrualnim ciklusom so povsem normalne, ampak lahko močno vplivajo na stanje kože. V drugi polovici cikla se poveča proizvodnja estrogena in progesterona, kar med drugim poveča tudi aktivnost žlez lojnic. Posledično naša koža proizvede več sebuma, kar pa lahko pri nekaterih maši pore in poveča nastanek aken. Tem se zelo težko izognemo, saj je nihanje hormonov v tem času povsem normalno, ampak jih lahko z določenimi ukrepi omilimo. 

   Nosečnost

   Med nosečnostjo se hormonsko ravnovesje v telesu močno spreminja, kar pa spet lahko vpliva na stanje kože. Poveča se raven progesterona, kar se pri nekaterih ženskah odrazi v poslabšanju obstoječih aken ali celo v pojavu novih izbruhov. Poleg tega se med nosečnostjo poveča tudi občutljivost kože, kar prispeva k večji dovzetnosti za vnetje in draženje. Moramo pa se zavedati, da smo v tem času zelo omejeni s sredstvi, s katerimi si lahko pomagamo, saj je večina zdravil, ki jih predpiše dermatolog, neprimernih med nosečnostjo.

   Menopavza

   Hormonske akne, ki se pojavljajo med menopavzo, so pogosta težava žensk v tem življenjskem obdobju. Med menopavzo se raven hormonov, kot so estrogeni in progesteron, zmanjšujejo, medtem ko se raven androgenov (moških spolnih hormonov) lahko v primerjavi z drugimi hormoni celo poveča. To hormonsko neravnovesje lahko vpliva na delovanje žlez lojnic (povečano izločanje sebuma) in  proces keratinizacije kože, kar pomeni, da se odmrle kožne celice ne odstranjujejo učinkovito in to povzroči mašenje por. Velikokrat so ženske med tem prehodom v novo življenjsko obdobje tudi bolj pod stresom in kot vemo, je tudi stres eden izmed dejavnikov, ki močno vpliva na stanje kože. 

   Jemanje hormonske kontracepcije

   Jemanje hormonske kontracepcije lahko vpliva na nastanek aken na več načinov, odvisno od sestave in tipa kontracepcijskih tablet. Zanimivo je, da nekatere ženske ob jemanju hormonske kontracepcije opazijo izboljšanje kože (velikokrat se hormonska kontracepcija tudi predpiše s strani dermatologov za spopadanje s hormonskimi aknami), medtem ko lahko pri drugih hormonska kontracepcija povzroči ravno nasproten učinek in akne poslabša ali pa povzroči njihov izbruh.

   Ene izmed ključnih sestavin hormonske kontracepcije so estrogeni in progestini. Te snovi vplivajo na raven hormonov v telesu, kar lahko posledično vpliva na kožo. Prav tako lahko nekatere sestavine kontracepcijskih tablet vplivajo na vnetne procese v koži, kar spet vpliva na nastanek hormonskih aken.

   Sindrom policističnih jajčnikov (PCOS)

   PCOS je endokrina motnja, ki jo pogosto spremlja povišana raven moških hormonov, imenovanih androgeni. To hormonsko neravnovesje lahko povzroči povečano proizvodnjo sebuma in posledično povečajo tveganje za nastanek aken. Poleg tega lahko PCOS povzroči tudi druge spremembe v koži, kot so hiperpigmentacija in nastanek nepravilnosti.

   Povišana raven androgenih hormonov

   Androgeni hormoni, kot je na primer testosteron, ki se običajno štejejo za moške spolne hormone, so ključni hormoni, ki vplivajo na akne. Čeprav tem hormonom rečemo moški spolni hormoni, so prisotni tudi pri ženskah, vendar v nižjih koncentracijah. Androgene hormone smo omenjali že prej (pri menopavzi in PCOS), ampak do povečane proizvodnje androgenih hormonov prihaja tudi pri nekaterih drugih stanjih, kot je na primer hiperandrogenizem in drugih težavah s ščitnico. 

   Inzulinska rezistenca

   Pri neustrezni prehrani (ki temelji na rafiniranih ogljikovih hidratih, sladkorjih, maščobi) in nezdravem življenjskem slogu lahko pride tudi do stanja, imenovanega inzulinska rezistenca. Pri tem stanju celice postanejo manj občutljive na inzulin (hormon, ki uravnava raven sladkorja v krvi). Ko celice postanejo manj občutljive na inzulin, telo proizvede več inzulina, da bi kompenziralo to zmanjšano občutljivost. Povečana raven inzulina v krvi sproži različne biološke procese, ki lahko vplivajo na pojav hormonskih aken in hormonskih aken ali pa stanje le teh še dodatno poslabša. Kako prehrana vpliva na nastanek hormonskih aken je opisano kasneje v članku. 

   Tradicionalno zdravljenje hormonskih aken

   Pri hujših oblikah hormonskih aken (predvsem tistih, ki so se razvile v globoke, boleče ciste), je pomembno, da si priskrbimo pomoč dermatologa/zdravnika, ki nam bo predpisal ustrezno terapijo. 

   Najbolj pogosta sredstva, ki jih zdravnik predpiše vključujejo:

     

     • Benzoil peroksid,

     • retinoidi,

     • antibiotiki (ti se po navadi uporabljajo v kombinaciji z drugimi sredstvi, še posebej, če gre za hudo vnetno obliko aken. Pacienti v tem primeru po navadi potrebujejo antibiotike v kombinaciji z lokalnim, topičnim benzoil peroksidom, da se zmanjša odpornost na antibiotike.),

     • kombinirana hormonska kontracepcija,

     • Peroralni izotretinoin (ta se smatra kot najučinkovitejša terapija, ampak se uporablja zgolj pri hudih oblikah aken. Njegova uporaba je omejena, zaradi teratogenosti in mnogih drugih stranskih učinkov.)

    Prehrana, življenjski slog in hormonske akne

     

    Poleg tradicionalnih metod zdravljenja hormonskih aken, pa se lahko z njimi spopadamo tudi na naraven način. Začnemo lahko pa kar pri prehrani in življenjskemu slogu. Redna telesna aktivnost, čim manj stresa in zadostna količina spanja so ključnega pomena pri ohranjanju zdrave kože in zmanjševanju hormonskih aken. Poskrbimo, da imamo vsaj 7-9 h spanca, smo redno telesno aktivni (vsaj 30 minut na dan) in da se čim bolj izogibamo stresnim situacijam oz. poskrbimo za sprostitvene tehnike. 

    Vse bolj pa naraščajo tudi dokazi o vlogi prehrane pri hormonskih aknah. Tukaj govorimo predvsem o prehrani, ki temelji na enostavnih ogljikovih hidratih (z visokim glikemičnim indeksom), nasičenih maščobah, sladkorju in soli – takšen način prehranjevanja lahko vpliva na hormonsko neravnovesje in posledično nastanek aken. Na drugi strani pa ima zdrava in uravnotežena prehrana pozitiven vpliv na zmanjšanje aken ali pa celo prepreči nastanek novih. Predvsem prehrana, ki je bogata z antioksidanti (ekstrakt zelenega čaja, kurkumin, ekstrakt granatnega jabolka…), vlakninami in protivnetnimi snovmi (npr. omega 3 maščobne kisline, gama linolenska kislina (npr. v boragi)…).

    Kako lahko prehransko dopolnilo InGlow pomaga pri hormonskih aknah?

    Pri zagotavljanju snovi, ki jih koža potrebuje za normalno delovanje, si lahko pomagamo tudi s prehranskimi dopolnili, kot je InGlow. Pitje InGlowa pomaga pri izboljšanju stanja kože od znotraj, saj vsebuje skrbno izbrane sestavine, kot so klinično testirani ceramidi, hialuronska kislina, vitamini in minerali, ki lahko pomagajo pri hormonskih aknah, zmanjšati vnetje in izboljšati videz kože. Vsebuje tudi antioksidante (npr. zeleni čaj, ki deluje antimikrobno, zvezdna roža, ki vsebuje gama linolensko kislino, ki pomaga pri aknah, astaksantin, ekstrakt granatnega jabolka…), ki delujejo protivnetno in antimikrobno. Redno pitje InGlowa lahko tako prispeva k zmanjšanju hormonskih aken na obrazu in splošnemu zdravju kože, prvi rezultati pa so vidni že po 14 dnevih redne uporabe. 

    Pri hormonskih aknah na obrazu ljudje pogosto uporabljajo tudi ogromno različnih produktov, saj se jih (logično) želimo čim hitreje znebiti. Od raznih kislinskih pilingov, močnih čistilnih gelov, dermatološko predpisanih sredstev, itd. – kaj to pomeni za kožo? Osebe s hormonskimi aknami imajo velikokrat zato porušeno/poškodovano kožno bariero, InGlow pa vsebuje ceramide (ter druge sestavine), ki pripomorejo k popravljanju kožne bariere. Zato bi bil tudi iz tega vidika primeren za tiste, s hormonskimi aknami.

    Za hormonske akne nam ponujajo nešteto različnih izdelkov in tretmajev, kar pa nas zna precej zmesti in na koncu ne vemo točno, kako postopati in kaj je najbolj primerno za nas. Ne smemo tudi pozabiti, da se moramo zdravljenja hormonskih aken lotiti celostno, zato po navadi običajni izdelki za nego kože niso dovolj ali pa nam ne nudijo pričakovanih rezultatov. V prvi vrsti moramo imeti pokrite osnove – zdrava prehrana, življenjski slog, dovolj spanca, minimalno stresa… Potem pa se v drugem koraku ukvarjamo s kozmetiko in prehranskimi dopolnili. Pri hujših oblikah hormonskih aken se posvetujte z dermatologom ali strokovnjakom za nego kože, ki vam bo pomagal najti pravilen pristop ter poskrbel, da se izognete morebitnim tveganjem ali stranskim učinkom. Enako pomembno je tudi, da ugotovite, kakšen je pri vas vzrok za nastanek hormonskih aken, saj vam to bistveno pomaga pri spopadanju z njimi.

    Pogosta vprašanja

    Prepoznavanje hormonskih aken je lahko zapleteno, saj so precej podobne drugim vrstam aken oz. težav s kožo. Hormonske akne na obrazu lahko prepoznamo po:

    • Lokaciji izbruhov: hormonske akne se običajno pojavljajo na določenih predelih obraza, kot so spodnji del ličnic, na čeljusti ali vratu.
    • Obliki: hormonske akne pogosto vključujejo globoke, vnetne mozolje, imenovane ciste. Poleg tega so lahko prisotni tudi beli mozolji, ogrci ali pustule.
    • Če opazite, da se vaše akne poslabšajo pred menstruacijo ali med drugimi hormonskimi spremembami, kot so nosečnost, menopavza ali jemanje hormonske kontracepcije, je to lahko znak, da imate hormonske akne.

    Na žalost je po navadi odgovor na to vprašanje ne. Pri mnogih ljudeh je tako, da se hormonske akne nadaljujejo ali celo poslabšajo brez ustreznega zdravljenja. To je lahko posledica predvsem trajnejših hormonskih neravnovesij ali drugih dejavnikov, ki vplivajo na pojavljanje aken, kot so genetika, prehrana, stres ali uporaba neustreznih izdelkov za nego kože. Že sami lahko začnete s spremembami prehrane in življenjskega sloga ter nege kože, pri hujših oblikah pa je priporočljivo, da se posvetujete še z zdravnikom ali dermatologom.

    Akne na obrazu so v večini primerov posledica hormonskega neravnovesja v telesu, je pa res, da ima tudi stres veliko vlogo pri tem in je to ponavadi kombinacija več dejavnikov. 

    InGlow se lahko pije praktično kadarkoli, ni pomembno v katerem delu dneva. Je pa res, da vsebuje veliko antioksidantov, ki lahko mogoče pri bolj občutljivih posameznikih povzročajo neprijeten občutek v želodcu, če se jih spije na tešče. Tako, da če spadate med tiste bolj občutljive, mogoče raje ne spijte InGlow-a na prazen želodec.

    Ne, InGlow ni primeren za nosečnice in doječe matere.

    Delite članek z drugimi:

    Picture of Urška Šetina

    Urška Šetina

    mag. inž. prehrane

    5 Responses

     1. Obstajajo raziskave, ki so pokazale, da mogoče pa le obstaja neka povezava med aknami in mlečnimi izdelki (še posebej pri posnetem mleku in posnetih mlečnih izdelkih, ampak ni še konkretnih dokazov za to). Zato lahko morda nekateri res opazijo izboljšanje aken, če jih izključijo iz svoje prehrane. Ker so mlečni izdelki vir beljakovin, vitaminov in mineralov, je pomembno, da se jih ustrezno nadomesti oz. če že, izključi iz prehrane le za določen čas in potem postopoma uvaja nazaj, da se preveri če je to res ta dejavnik, ki povzroča vaše akne.

    1. Izjemno zanimiv članek. Imam pa eno vprašanje. Ali je pomembno kdaj se jemlje prehransko dopolnilo InGlow? Zjutraj/zvečer? Morda tekom dneva, po obroku?

     Hvala za odgovor.

     1. Hvala! 🙂 InGlow se lahko pije praktično kadarkoli, ni pomembno v katerem delu dneva. Je pa res, da vsebuje veliko antioksidantov, ki lahko mogoče pri bolj občutljivih posameznikih povzročajo neprijeten občutek v želodcu, če se jih spije na tešče. Tako, da če spadate med tiste bolj občutljive, mogoče raje ne spijte InGlow-a na prazen želodec.

    Dodaj odgovor

    Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

    Preberite si še...

    Prijavite se na naše novice

    Prejmite novice o aktualnih ponudbah, zdravih receptih in nasvetih za nego kože✨

    Povežite se z nami 💕

    🔐ODKLENI POPUST & DARILCE

    PRESENEČENJA

    Prijavi se in bodi prva, ki bo dostopala do VIP ponudb, zdravih receptov in nasvetov za nego kože.🌸

    S prijavo na novice s strinjaš s Politiko zasebnosti.