fbpx

BREZPLAČNA POŠTNINA PRI NAKUPU NAD 49 € 📦

Hormonske akne na bradi: 5 načinov, kako se jih lahko znebite

hormonske akne na bradi

Ste eden izmed tistih, ki se spopadajo z nadležnimi hormonskimi aknami na bradi? Vedite, da niste sami! Hormonske akne na bradi so pogosta težava, s katero se sooča res veliko ljudi. Kljub temu, da so hormonske akne na bradi res nadležne, pa obstaja več načinov, kako se lahko znebite teh neprijetnih mozoljev in ponovno pridobite čisto in zdravo kožo. 

Kaj sploh so hormonske akne na bradi in zakaj pride do njih?

So oblika aken, ki se pojavljajo na bradi in so povezane z hormonskimi spremembami oz. neravnovesji v telesu. Te spremembe lahko vključujejo nihanje ravni hormonov, kot so androgeni, estrogeni in progesteron. Neravnovesja teh hormonov lahko vplivajo na delovanje žlez lojnic, ki proizvajajo sebum (maščobo) v koži, povečana proizvodnja sebuma pa lahko vodi v mašenje por, kar ustvarja idealno okolje za razvoj bakterij in vnetje. Vse to posledično povzroča nastanek aken (na bradi in drugih predelih obraza, kot so spodnji del lic, čeljust, vrat…). Hormonske akne na bradi lahko povzročijo tudi hormonske spremembe, ki se dogajajo med menstrualnim ciklom, nosečnostjo, sindromom policističnih jajčnikov (PCOS), inzulinska rezistenca ali pri menopavzi. 

Pomembno je tudi, da razlikujemo med hormonskimi aknami na bradi in kontaktnim dermatitisom. To sta dve popolnoma različni stanji, z različnim izvorom, izgled (oz. simptomi) na koži pa je velikokrat lahko podoben. Kontaktni dermatitis je vnetje kože, ki se pojavi kot alergijski odziv na določene snovi, kot so na primer kozmetični izdelki, parfumi, zobna pasta, nošenje mask… Za zdravljenje kontaktnega dermatitisa se je potrebno posvetovati z zdravnikom.

5 načinov, da se znebite hormonskih aken na bradi

Za reševanje hormonskih aken na bradi obstaja kar nekaj rešitev, za najboljše rezultate pa je priporočljivo kombinirati več različnih pristopov. Tukaj je 5 načinov, s katerimi si lahko pomagate v boju proti hormonskim aknam na bradi:

1. Uravnotežena prehrana je temelj zdrave kože

Prehrana igra pomembno vlogo pri uravnavanju ravni hormonov in s tem tudi pri obvladovanju hormonskih aken (na bradi). Še posebej živila z visokim glikemičnim indeksom, kot so sladkorji in rafinirani ogljikovi hidrati (bel kruh, bele testenine, slaščice, pekovski izdelki…) so tista, ki (če jih uživamo v večjih količinah) povzročijo povečano sproščanje inzulina, kar pa privede do povečane proizvodnje sebuma (maščobe v koži) in posledično do nastanka aken.

Določena živila spodbujajo vnetni odziv v telesu, kar lahko poslabša hormonske akne na bradi. Na primer, trans maščobe in nasičene maščobe, ki jih najdemo v predelani hrani in mastnih živilih lahko povzročajo vnetje v telesu. Nasprotno pa so omega-3 maščobne kisline, ki jih najdemo v ribah, oreščkih in semenih, znane po svojih protivnetnih lastnostih.

Pri neustrezni prehrani (ki temelji na rafiniranih ogljikovih hidratih, sladkorjih, maščobi) in ne-zdravem življenjskem slogu lahko pride tudi do stanja, imenovanega inzulinska rezistenca. Pri tem stanju celice postanejo manj občutljive na inzulin (hormon, ki uravnava raven sladkorja v krvi). Ko celice postanejo manj občutljive na inzulin, telo proizvede več inzulina, da bi kompenziralo to zmanjšano občutljivost. Povečana raven inzulina v krvi tako sproži različne biološke procese, ki lahko vplivajo na pojav hormonskih aken in hormonskih aken na bradi ali pa se stanje le teh dodatno poslabša. 

S pravimi odločitvami do lepe kože

Pomembno je, da ohranjate uravnoteženo prehrano, ki vključuje živila z nizkim glikemičnim indeksom in veliko vlakninami (polnozrnata žita, polnozrnat kruh, sadje, zelenjava, stročnice) ter se izogibate prekomernemu uživanju sladkorjev. 

Živila, bogata z antioksidanti, lahko pomagajo zaščititi kožo pred poškodbami prostih radikalov in zmanjšati vnetje. Na primer, sadje in zelenjava vsebujeta veliko antioksidantov, kot so vitamin C, vitamin E in beta-karoten, ki prispevajo k zdravju kože in celega telesa. 

Z izbiro zdrave in uravnotežene prehrane, ki vključuje veliko sadja, zelenjave, polnozrnatih žit, beljakovin in zdravih maščob, ter z omejevanjem vnosa sladkorjev, predelane hrane in nasičenih maščob, lahko zmanjšate vnetje kože, vzpostavite hormonsko ravnovesje in izboljšate stanje hormonskih aken na bradi. 

2. Redna telesna aktivnost in kakovosten spanec

Redna telesna aktivnost in zadostna količina spanja sta ključnega pomena pri ohranjanju zdrave kože in zmanjševanju hormonskih aken. Telesna vadba spodbuja cirkulacijo krvi, kar lahko pomaga zmanjšati vnetje kože in seveda prispeva k splošnemu zdravju našega telesa. Poleg tega lahko vadba pomaga pri zmanjševanju stresa, ki je še en pogost sprožilec hormonskih aken. Poskusite vključiti vsaj 30 minut zmerno intenzivne vadbe vsaj petkrat na teden, pa naj bo to hoja, tek, pilates ali pa katerakoli druga dejavnost, ki vam je všeč.

Na drugi strani pa zadosten spanec omogoča telesu, da se regenerira in obnovi, kar vključuje tudi kožo. Pomanjkanje spanja poveča raven stresnega hormona kortizola, kar sproži ali pa poslabša hormonske akne. Poskusite spati vsaj 7-9 ur vsako noč in vzdržujte reden urnik spanja, da podprete zdravje kože in celega telesa. 

3. Zmanjšanje stresa

Kortizol je hormon stresa, ki ga telo proizvede kot odziv na stresne situacije. Visoke ravni kortizola lahko spodbudijo proizvodnjo sebuma, kar lahko poveča mašenje por in nastanek aken. Prav tako stres poslabša vnetje v telesu, kar posledično poslabša tudi že obstoječe stanje aken ali pa povzroči nov izbruh. Kljub temu, da je stres močan sprožilec hormonskih aken, obstajajo načini za obvladovanje stresa in zmanjšanje njegovega vpliva na kožo. Meditacija, joga, dihalne tehnike, redna telesna vadba in dovolj spanja so nekatere od strategij, ki lahko pomagajo zmanjšati stres in izboljšati zdravje kože. Pomembno je tudi, da si vzamete čas zase, se ukvarjate s hobiji in dejavnostmi, ki vas veselijo, ter se izogibate situacijam, ki vam povzročajo nepotrebno anksioznost in stres. 

4. Ustrezna nega kože

Redna in ustrezna nega kože je ključnega pomena pri obvladovanju hormonskih aken na bradi. To vključuje redno čiščenje obraza s čistilom, ki nežno odstrani odvečno maščobo in nečistoče. Poleg tega je pomembno, da uporabljamo nekomedogene kozmetične izdelke (izdelki, ki ne mašijo pore), kožo dobro navlažimo, da poskrbimo za kožno bariero ter uporabljamo zaščito pred soncem. Pri boju z aknami si lahko pomagamo tudi z izdelki, ki vsebujejo aktivne spojine, kot so salicilna kislina in retinoidi.

5. Pomagajmo si tudi s prehranskimi dopolnili

Pri zagotavljanju snovi, ki jih koža potrebuje za normalno delovanje, si lahko pomagamo tudi s prehranskimi dopolnili, kot je InGlow. Pitje InGlow-a pomaga pri izboljšanju stanja kože od znotraj, saj vsebuje skrbno izbrane sestavine, kot so klinično testirani ceramidi, hialuronska kislina, vitamini in minerali, ki lahko pomagajo pri hormonskih aknah (na bradi), zmanjšati vnetje in izboljšati videz kože. Vsebuje tudi močne antioksidante (npr. zeleni čaj, ki deluje antimikrobno, zvezdna roža, ki vsebuje gama linolensko kislino, ki pomaga pri aknah, astaksantin, ekstrakt granatnega jabolka, ki delujejo protivnetno…). Redno pitje InGlow-a lahko tako prispeva k zmanjšanju hormonskih aken in splošnemu zdravju kože, prvi rezultati pa so vidni že po 14 dnevih redne uporabe. 

Hormonske akne na bradi so težava, s katero se spopada mnogo ljudi. Pomembno je vedeti, da so kompleksen problem in se razlikujejo od posameznika do posameznika. Ravno zato je pri negi in reševanju te težave pomembna vztrajnost, posebno pozornost pa moramo nameniti tudi zdravi prehrani in življenjskemu slogu. Preberite si še članek o hormonskih aknah na obrazu pri odraslih, kjer se še bolj podrobno posvetimo tej tematiki. Če se vaše hormonske akne pojavljajo v hujši obliki (boleče, podkožne ciste), se posvetujete z zdravnikom ali dermatologom, ki vam bo lahko pomagal najti primerno zdravljenje.

Pogosta vprašanja

Hormonske akne na bradi so posledica hormonskega neravnovesja telesu. Poleg običajnih terapij, ki jih predpiše zdravnik ali dermatolog (antibiotiki, retinoidi, izotretinoin, hormonska kontracepcija…) si lahko pomagamo tudi z:

  • Zdravo in uravnoteženo prehrano (izogibamo se rafiniranim ogljikovim hidratom ter mastni, ultra procesirani hrani).
  • Rednim gibanjem.
  • Zadostnim in kakovostnim spancem (7-9 ur na noč).
  • Omejevanjem stresa in anksioznosti.
  • Redno nego kože z izdelki, ki so nekomedogeni (ne mašijo por).

Akne na bradi so v večini primerov posledica hormonskega neravnovesja v telesu, je pa res, da ima tudi stres veliko vlogo pri tem in je to po navadi kombinacija več dejavnikov. 

Na žalost je po navadi odgovor na to vprašanje ne. Pri mnogih ljudeh je tako, da se hormonske akne nadaljujejo ali celo poslabšajo brez ustreznega zdravljenja. To je lahko posledica predvsem trajnejših hormonskih neravnovesij ali drugih dejavnikov, ki vplivajo na pojavljanje aken, kot so genetika, prehrana, stres ali uporaba neustreznih izdelkov za nego kože. Že sami lahko začnete s spremembami prehrane in življenjskega sloga ter nege kože, pri hujših oblikah pa je priporočljivo, da se posvetujete z zdravnikom ali dermatologom.

Pri hormonskih aknah je pomembno, da se jih zdravi celostno, saj so posledica hormonskega neravnovesja (lahko zaradi PCOS, menstrualnega cikla, težave s ščitnico in še…), zato po navadi običajni izdelki za nego kože niso dovolj. 

Pomembno je, da imamo pokrite osnove – zdrava prehrana, življenjski slog, dovolj spanca, minimalno stresa… Potem pa se v drugem koraku ukvarjamo s kozmetiko in prehranskimi dopolnili. Tukaj lahko seveda pomaga tudi InGlow, saj vsebuje vitamine in minerale, ki so potrebni za normalno delovanje kože in seveda antioksidante (npr. zeleni čaj, ki deluje antimikrobno, zvezdna roža, ki vsebuje gama linolensko kislino, ki pomaga pri aknah, astaksantin, ekstrakt granatnega jabolka, ki delujejo protivnetno… – več o sestavinah si lahko preberete tukaj)

Pri hormonskih aknah na obrazu ljudje pogosto uporabljajo ogromno različnih produktov, saj jih (logično) želimo čim hitreje pozdraviti. Od raznih kislinskih pilingov, močnih čistilnih gelov, dermatološko predpisanih sredstev, itd. – kaj to pomeni za kožo? Osebe s hormonskimi aknami imajo velikokrat zato porušeno/poškodovano kožno bariero. InGlow pa vsebuje ceramide (ter druge sestavine), ki pripomorejo k popravljanju kožne bariere. Zato bi bil tudi iz tega vidika primeren za tiste, s hormonskimi aknami.

Ne, InGlow ni primeren za nosečnice in doječe matere.

Delite članek z drugimi:

Picture of Urška Šetina

Urška Šetina

mag. inž. prehrane

2 Responses

  1. Ja, InGlow vsebuje različne vitamine, minerale, antioksidante in druge hranilne snovi, ki podpirajo zdravje kože, delujejo protivnetno in antibakterijsko ter tako pripomorejo k izboljšanju aken, tudi na bradi. Prvi rezultati so vidni že po 14 dnevih rednega jemanja, za optimalne rezultate pa je priporočljivo jemanje vsaj dva meseca. 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite si še...

Prijavite se na naše novice

Prejmite novice o aktualnih ponudbah, zdravih receptih in nasvetih za nego kože✨

Povežite se z nami 💕

🔐ODKLENI POPUST & DARILCE

PRESENEČENJA

Prijavi se in bodi prva, ki bo dostopala do VIP ponudb, zdravih receptov in nasvetov za nego kože.🌸

S prijavo na novice s strinjaš s Politiko zasebnosti.