fbpx

BREZPLAČNA POŠTNINA PRI NAKUPU NAD 49 € 📦

Atopijski dermatitis na lasišču

Prhljaj je lahko eden iz med simptomov atopijskega dermatitisa na lasišču.

Na stanje naših las lahko vpliva več različnih dejavnikov, zato je res pomembno, kako jih negujemo. Če uporabljamo preveč agresivne izdelke, lase preveč obdelujemo, smo pod stresom, imamo neprimerno prehrano, itd. lahko pride tudi do razdraženega, srbečega lasišča. Na drugi strani pa je to lahko tudi posledica atopijskega dermatitisa na lasišču. Atopijski dermatitis je kronična kožna bolezen, ki se lahko pojavi kjerkoli na telesu, vključno z lasiščem. Berite naprej in izvedeli boste, kako lahko prepoznate atopijski dermatitis na lasišču, kakšni so simptomi in kako lahko primerno negujete razdraženo kožo lasišča. 

Kaj je atopijski dermatitis na lasišču?

Poznamo več različnih vrst dermatitisa oz. ekcema, ki lahko vplivajo na naše lasišče. Simptomi le teh se razlikujejo glede na to, za katero vrsto ekcema gre. Nekateri lahko izginejo z zdravljenjem, medtem, ko so nekateri kronični in zahtevajo dolgoročno opazovanje in obvladovanje. 

Simptomi ekcema na lasišču vključujejo suho, luskasto, srbeče lasišče, vnetje, bolečino in jokanje lasišča. Obstaja več oblik ekcema, ki lahko prizadenejo lasišče, vsaka s svojimi simptomi, med te spadajo:

  • Seboroični dermatitis,
  • Atopični dermatitis,
  • Kontaktni dermatitis,
  • Alergijski kontaktni dermatitis.

 

Seboroični dermatitis je kronični dermatitis, ki se pojavi predelih kože, ki izločajo več loja, vključno z lasiščem, obrazom in hrbtom. Je eno najpogostejših kožnih stanj na lasišču, ki se lahko pojavi tako pri dojenčkih kot tudi pri odraslih. Pri dojenčkih to pogosto stanje kože običajno izgine samo od sebe in se potem ne vrne. Pri odraslih pa se seboroični dermatitis običajno odvija v vzorcu izbruhov in potem izboljšanja, kar lahko traja leta in leta. Povzroča luskasto, rdeče ali sivo lasišče z možnim prhljajem. Vzrok seboroičnega dermatitisa je običajno kombinacija genetskih in okoljskih dejavnikov, velikokrat pa gre tudi za pretirano reakcijo imunskega sistema na kvasovko, ki je drugače normalno prisotna na naši koži. Pogosti sprožilci seboroičnega dermatitisa vključujejo stres, okrevanje po stresnem življenjskem dogodku, hormonske spremembe ali bolezni, razne kemikalije in mila, hladno, suho vreme ali sprememba letnega časa, nekatera zdravila ter določena zdravstvena stanja.

Atopični dermatitis je kronična oblika dermatitisa, ki se lahko pojavi na lasišču, vendar prizadene tudi druge dele telesa. To je lahko stanje, ki traja vse življenje in je pogosto diagnosticirano že pri majhnih otrocih. Povzroča suho, srbeče lasišče z vnetjem. Če se vam atopijski dermatitis pojavlja tudi drugje na obrazu, si preberite ta članek, kjer smo se posvetili atopijskemu dermatitisu na obrazu.

Kontaktni dermatitis se pojavi, ko vaša koža reagira na stik z nečim v okolici. Kontaktni dermatitis na lasišču se pojavi predvsem zaradi reakcije na kemikalije v nekaterih šamponih, barvah za lase ali drugih izdelkih za nego las. Aktivni izpuščaj je mogoče zdraviti, vendar lahko reakcijo obvladate, ko identificirate sprožilec simptomov in se izognete nadaljnjemu stiku z njim. Povzroča suho, srbeče lasišče z vnetjem. 

Alergijski kontaktni dermatitis povzroča srbeče, krastasto ali luskasto lasišče z možnimi lezijami in mehurji.

Kako vem, ali imam atopijski dermatitis na lasišču?

Prepoznavanje atopijskega dermatitisa na lasišču zahteva pozornost na nekaj ključnih simptomov in znakov, ki lahko nakazujejo to stanje, vendar je za natančno diagnozo vedno najbolje, da se posvetujete z dermatologom ali drugim usposobljenim zdravstvenim delavcem. Značilni simptomi atopijskega dermatitisa na lasišču so: srbečica, suha koža ali luske, rdečica in vnetje, če se izbruh pojavlja še na katerem drugem delu telesa si preberite ta članek. Poleg ekcema drugače obstaja še več stanj, ki lahko povzročijo suho in srbeče lasišče, kot so psoriaza (luskavica), glivične okužbe, uši, itd. in se jih lahko hitro zameša z ekcemom. Če se srečujete s katerim od zgoraj naštetih simptomov, priporočamo, da se pogovorite z zdravnikom, da ta potrdi vzrok vašega ekcema in priporoči primerno zdravljenje.

Kaj povzroča ali sproži atopijski dermatitis na glavi?

Nekateri možni sprožilci atopijskega dermatitisa so ekstremni vremenski pogoji, stres, hormonske spremembe, bolezni, agresivne kemikalije, uživanje alkohola, zdravila, potenje in izpostavljenost alergenom. Pomembno je tudi, da se izogibate šamponom in izdelkom za lase, ki so odišavljeni, saj lahko povzročijo draženje in morebitne alergije.

Atopijski dermatitis – zdravljenje lasišča

Zdravljenje ekcema na lasišču se razlikuje glede na vrsto, ki jo imate. Morda ga boste lahko zdravili doma sami, z različnimi higienskimi praksami in z menjavo izdelkov za lase, ali pa boste morda morali obiskati zdravnika, ki vam bo pomagal pri obvladovanju simptomov.

Zdravljenje ekcema na lasišču bo odvisno od diagnoze zdravnika. Možnosti zdravljenja vključujejo vlaženje lasišča, obvladovanje izbruhov z uporabo topičnih steroidov, zasnovanih za uporabo na lasišču, in pranje las. Če je lasišče zelo luskasto, se lahko uporabijo tudi pripravki s salicilno kislino, ki je pogosta sestavina za nego kože in se uporablja za spodbujanje rasti kožnih celic, čiščenje por in še več. Kombinacija topičnih steroidov in salicilne kisline se je izkazala kot zelo učinkovito pri zdravljenju simptomov atopijskega dermatitisa na lasišču, saj pomaga odstraniti morebitno luskasto tvorbo, ki jo povzroča ekcem, hkrati pa se bori proti srbečici.

Pri blagih primerih dermatologi pogosto predpišejo antimikotično kremo, antimikotični šampon na recept ali pa priporočijo šampon proti prhljaju brez recepta. V nasprotnem primeru, če pride do okužbe ekcema na lasišču, so morda potrebni oralni antibiotiki. Če je ekcem razširjen po celotnem telesu, ne samo na lasišču, ali pa če se pojavlja v posebej hudi obliki, se lahko dermatolog odloči tudi za uporabo sistemskega zdravila.

Kako še lahko zmanjšam simptome atopijskega dermatitisa na lasišču? 

Da preprečimo izbruhe je pomembno, da spoznamo dejavnike, ki lahko prispevajo k simptomom atopijskega dermatitisa na lasišču in omejimo stik z njimi oziroma se jim popolnoma izognemo, če je to le mogoče. 

Pri obvladovanju simptomov ekcema na lasišču pomagajo predvsem spremembe življenjskega sloga, primerni šamponi in izdelki za lase ter morebitna zdravila, če je to potrebno. Za obvladovanje ekcema je pomembno, da imamo zdrave življenjske navade, kot so obvladovanje stresa, zagotavljanje zadostne količine spanca in zdrava prehrana, saj lahko to občutno izboljša stanje kože. Stres je pogosto glavni dejavnik, ki vpliva na seboroični dermatitis, zato so tehnike za zmanjšanje stresa, kot so lahka vadba, pisanje dnevnika, meditacija ali preživljanje časa v naravi, lahko še posebej učinkovite. Če spremembe življenjskega sloga in rutine nege kože ne prinesejo izboljšanja, je čas, da razmislite o možnostih zdravljenja brez recepta in na recept. 

Kako naj negujem atopijsko kožo na lasišču?

Pri izbiri šamponov in drugih izdelkov za lase bodite res previdni, če imate atopični ali kontaktni dermatitis. Za umivanje las je priporočljivo uporabljati manj dražeče in nežne šampone, ki vsebujejo minimalno količino konzervansov. Tudi sestavine, kot so parfumi in dišave, lahko dražijo občutljivo kožo, nagnjeno k ekcemu in stanje še dodatno poslabšajo. Iščite blagovne znamke, ki navajajo, da so brez konzervansov, ali pa preverite etiketo, da se prepričate, da ne vsebuje dišav, formaldehida in sestavine, ki sproščajo formaldehid, kot je DMDM hidantoin. Ljudje, ki imajo dobijo ekcem na lasišču, bi se morali izogibati tudi pogostemu sušenju s sušilcem in rednemu beljenju las. Ti tretmaji so namreč zelo grobi in bi lahko po nepotrebnem dražili občutljivo lasišče.

Če gre za seboroični dermatitis, naj se ta obvladuje s šamponi, zasnovanimi posebej za zmanjšanje kvasovk in značilnega luščenja. Protiglivični šamponi se morajo uporabljati enkrat na teden kot preventivni ukrep za odrasle s seboroičnim dermatitisom. Pri dojenčkih je običajno dovolj uporaba emolienta, kot sta mineralno olje ali vazelin, za nežno odstranjevanje lusk. Pri odraslih pa je to lahko veliko bolj zapleteno, saj to stanje pogosto potrebujejo stalno zdravljenje, da se prepreči izbruhe.

Prhljaj ni nekaj, česar bi se morali sramovati…

Prhljaj in ostali simptomi ekcema na lasišču lahko močno vplivajo na kakovost življenja posameznika in povzročajo nelagodje, vendar to ni nekaj, česar bi se morali sramovati. Čeprav zaenkrat še ni zdravila za atopijski dermatitis na lasišču, obstajajo številni načini za obvladovanje simptomov in izboljšanje stanja kože oziroma lasišča. Ključnega pomena je prepoznavanje in izogibanje sprožilcem, skrbna izbira izdelkov za nego kože in las ter redno spremljanje in sodelovanje z zdravstvenimi delavci za prilagajanje zdravljenja potrebam posameznika.

Razumeti moramo, da stres, ekstremni vremenski pogoji, izpostavljenost alergenom in drugi dejavniki lahko močno vplivajo na izbruhe. Ko ugotovimo, kaj so naši sprožilci nam to omogoči, da smo bolj pripravljeni in lahko tudi preventivno ukrepamo. Poleg tega sodobne terapije in individualno prilagojeni načrti zdravljenja nudijo upanje in olajšanje mnogim, ki se soočajo s tem stanjem. Seveda, če vaši simptomi še kar vztrajajo ali pa če je prišlo na mestu izbruha do okužbe, se nujno posvetujte z zdravnikom. 

Pogosta vprašanja

Nekateri možni sprožilci atopijskega dermatitisa so ekstremni vremenski pogoji, stres, hormonske spremembe, bolezni, agresivne kemikalije, uživanje alkohola, zdravila, potenje in izpostavljenost alergenom. Pomembno je tudi, da se izogibate šamponom in izdelkom za lase, ki so odišavljeni, saj lahko povzročijo draženje in morebitne alergije.

Prepoznavanje atopijskega dermatitisa na lasišču zahteva pozornost na nekaj ključnih simptomov in znakov, ki lahko nakazujejo to stanje. Vendar je za natančno diagnozo vedno najbolje, da se posvetujete z dermatologom ali drugim usposobljenim zdravstvenim delavcem. Značilni simptomi atopijskega dermatitisa na lasišču so: srbečica, suha koža ali luske, rdečica in vnetje, če se izbruh pojavlja še na katerem drugem delu telesa…

Čeprav zaenkrat še ni zdravila za atopijski dermatitis na lasišču, obstajajo številni načini za obvladovanje simptomov in izboljšanje stanja kože oziroma lasišča. Ključnega pomena je prepoznavanje in izogibanje sprožilcem, skrbna izbira izdelkov za nego kože in las ter redno spremljanje in sodelovanje z zdravstvenimi delavci. Poskrbeti moramo za primerno vlaženje lasišča in uporaba izdelkov/šamponov, ki nimajo konzervansov, formaldehida, alkohola, dišav ter drugih dražilcev. Prav tako je pomembno, da poskrbimo za zdrav življenjski slog, uravnoteženo prehrano in  čim manj stresa. 

InGlow vsebuje ceramide in hialuronsko kislino, ki kožo navlažijo od znotraj. Ceramidi v InGlow-u so po sestavi podobni ceramidom, ki se nahajajo v naši koži. Ti so pomembni, saj našo kožo ohranjano navlaženo, z uživanjem fitoceramidov pa lahko obnovimo kožno bariero in jo skupaj s hialuronsko kislino dodatno navlažimo. Pri atopijskem dermatitisu je pomembno, da našo kožo ohranjamo navlaženo, saj lahko to prepreči nastanek novih izbruhov – enako velja tudi za kožo na našem lasišču.

Prav tako InGlow vsebuje veliko različnih antioksidantov (npr. ekstrakt zelenega čaja, ekstrakt granatnega jabolka, astaksantin…), ki imajo protivnetne učinke in na kožo delujejo pomirjujoče.

Delite članek z drugimi:

Picture of Urška Šetina

Urška Šetina

mag. inž. prehrane

2 Responses

    1. To je kar težko vprašanje, ker so simptomi pri različnih tipih ekcema kar podobni. Npr. atopijski dermatitis in seboroični dermatitis lahko izgledata precej podobno, toda običajno izbruh atopijskega dermatitisa izgleda suh, rdeč in vnet, seboroični pa je bolj masten in luskast. Če gre za luskavico so te luske debelejše in bolj suhe v primerjavi z dermatitisom. Lahko pa da gre le za zelo suho lasišče, ki je velikokrat posledica uporabe neprimernih izdelkov. Če niste sigurni oz. vam stanje vztraja dlje časa priporočam, da se posvetujete kar z zrdavnikom. 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite si še...

Prijavite se na naše novice

Prejmite novice o aktualnih ponudbah, zdravih receptih in nasvetih za nego kože✨

Povežite se z nami 💕

🔐ODKLENI POPUST & DARILCE

PRESENEČENJA

Prijavi se in bodi prva, ki bo dostopala do VIP ponudb, zdravih receptov in nasvetov za nego kože.🌸

S prijavo na novice s strinjaš s Politiko zasebnosti.